trende

KANAL TEDAVİSİ – ENDODONTİ

KANAL TEDAVİSİ – ENDODONTİ

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır

Kanal tedavisi çürümüş dişlerin kurtarılması için uygulanan bir  tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi ile dişin içindeki diş siniri ve pulpa çıkarılıp, dişin içi temizlendikten sonra dolgu ile kapatılır. Diş çürükleri erken teşhis edilip tedavi edilmezse diş içerisindeki sinirler iltihaplanır. Bu iltihaplanmalar diş ağrısı, çene ve hatta baş ağrısı yapabilir.

Diş sinirinin çıkarılması dişin yapısını etkilemez yalnızca dişin sıcak/soğuk hassasiyetini kaybetmesine neden olur. Diş sinirleri ağrı şikayetini gidermek ve dişi bakterilerden arındırmak için alınır.

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kanal tedavisini diş hekimleri veya endodontistler gerçekleştirirler. Endodontist diş pulpası ve diş siniri hastalıkları alanında uzmanlaşmış diş hekimlerine verilen isimdir.

Dişteki hasarın net görülebilmesi için röntgen çekilir. Lokal anestezi uygulandıktan sonra dişin pulpası çıkarılır ve kök kanalları temizlenip şekillendirilir.  Bu işlemden sonra diş hekimi dişin iyileşme sürecini bir süre değerlendirmek için geçici dolgu yapabilir.  Daha sonraki seansta geçici dolgu çıkarılıp yerine kalıcı dolgu uygulaması yapılır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dişin temizlenme ve geçici dolgu ile kapatılma işlemi 45 dakika-1 saat kadar sürebilir. Kalıcı dolgu ile işlemin bitirilmesi ise dişin iyileşme durumuna bağlı olarak toplamda birkaç seans ve 3-4 gün sürebilir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı

Kanal tedavisi sonrasında ağrı normal bir durumdur. Dişteki hasar miktarına bağlı olarak tedaviden sonra hassaslık oluşabilir. Bu ağrı diş hekiminin vereceği bir ağrı kesici ilaçla önlenebilir. Çoğu hastada tedavi sonrasında herhangi bir ağrı gözlenmez ve normal hayatlarına dönebilirler.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecekler

Kanal tedavisi öncesinde yaşanan enfeksiyon ve ağrıya bağlı olarak kanal tedavisi uygulaması ardından dişte hassasiyet ve ağrı hissedilebilir. Bu durumda hekiminizin tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Tedavi sonraki birkaç saat boyunca bir şeyler yiyip içilmemelidir.

Kanal tedavisi sonrasında dişin fırçalama ve diş ipi kullanımı ile düzenli olarak temizlenmesi ve bakımı yapılması gerekir.

Mutlaka 6 ayda bir diş kontrolüne gidilmesi gerekir.

Dişin çürümesine sebep olan şekerli gıdaların tüketilmesi azaltılmalıdır, şekerli yiyeceklerin tüketiminden sonra ise dişler mutlaka fırçalama yöntemi ile temizlenmelidir.

İletişim Formu

    18.11.2021
    69
    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Dt. Senem Bozkurt
    Dt. Senem Bozkurt
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?