trende

Diş Sıkma Gıcırdatma (Bruksizm) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Sıkma Gıcırdatma (Bruksizm) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma gıcırdatma oldukça sık bir rahatsızlıktır. Her 5 kişiden 2’sinde görülen ve bruksizm adı verilen bu rahatsızlık dişlerdeki dolgulara, diş minelerine, çene yapısına, kas yapısına zarar verebilir. Diş sıkma gıcırdatma tedavisi nedir ve nasıl yapılır, bu konuda başlıca akla gelen sorulardır.

Diş sıkma gıcırdatma (Bruksizm) Nedir?

Bruksizm (Diş sıkma ve gıcırdatma), uyku sırasında dişleri sıkma, dişleri gıcırdatma veya yine uyku esnasında ağzı hızlı ve aniden kapatma gibi kendini gösteren bir uyku bozukluğudur.

Bruksizm, dişsel bir bozukluk olabildiği gibi nörolojik bir bozukluk da olabilir. Bunun anlaşılması için bir diş hekimi ile görüşülmeli, gerektiği durumlarda nöroloji ve psikiyatri doktorlarına danışılmalıdır.

Diş sıkma ve gıcırdatma neden oluyor?

Bir veya birkaç nedeni olabilir. Bunların başlıcaları :

  • Kişilik tipi
  • Genetik kalıtım
  • Kullanılan ilaçlar
  • Psikolojik veya nörolojik olabilecek faktörler
  • Uyku bozukluğu veya stresten kaynaklı sebepler
  • Ağız içindeki diş, diş eti, çene yapısındaki dengesizlikler de bruksizm’e neden olabilir.

Araştırmalara göre, diş sıkma gıcırdatma yaşayan hastaların uzun vadede hayat kalitelerinde bozulma, uykuya dalma ve uyumada zorluk görülmüştür.

Bruksizm (Diş sıkma gıcırdatma) belirtileri nelerdir?

Bruksizm sonucunda eklem, kulak, kas ağrıları veya migren oluşabilir. Genellikle uyku esnasında yaşanan bir durum olduğu için kişinin bruksizmi farketmemesi normaldir.

Diş sıkmanın anlaşılması için ağız , diş ve çene muayenesi sonucunda diş hekimi tarafından teşhis edilebilir bir rahatsızlıktır. Daha ileri seviyelerde eğer kas, diş, kulak ağrısı veya migren oluştuysa, kulak burun boğaz uzmanı alternatif bir teşhiste bulunabilir.

Diş sıkma gıcırdatma tedavisi

Sinir sistemi kaynaklı ortaya çıkan bruksizm, botoks ile tedavi edilebilir. Fonksiyonel kaynaklı sorunlarda ise dişlerde eksiklik varsa bunların tamamlanması, ağzın yanlış kapanmasının düzeltilmesi veya psikolojik, nörolojik rahatsızlıkların tedavisi yapılır.

Diş sıkma botoksu kalıcı çözüm müdür?

Botoks, diş sıkma ve gıcırdatma probleminde değil, problemleri ortaya çıkaran semptomları tedavide kullanılır. Bölgedeki kas yoğunluğunun ve kasların kasılma sıklığının azaltılması amaçlanmaktadır. Eğer ağız içerisindeki yapıda bir bozukluk, eksik diş gibi ek olası sebepler varsa botoks uygulaması yanında bunlar içinde tedavi yapılmalıdır. Zira tek başına dotoks uygulaması yeterli olmayabilir.

 

İletişim Formu

    18.11.2021
    108
    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Dt. Senem Bozkurt
    Dt. Senem Bozkurt
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?