Diş Teli Tedavisi Ortodonti Nedir Diş Teli Tedavisi Aşamaları Nelerdir
Ortodonti dişte ve yüzde meydana gelen bozuklukların teşhis edilmesi, düzeltilmesi ve korunması ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Diş teli tedavisinde dişler ve çenenin düzensizliğinin giderilmesi amaçlanır.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş teli tedavisi en genel anlamıyla dişlere belirli bir zaman boyunca güç uygulama yöntemi ile yapılır. Bu yöntemle dişlerde meydana gelen üst üste binmeler, çarpık veya düzensiz çıkan dişler çene yapısına göre yeniden şekillendirilir.
Dişler üzerine uygulanan diş tellerine braket adı verilir. Braketler dişler üzerine yapıştırılır bu sayede diş teli tedavisi 7/24 devam eder. Dişleri yeniden istenilen konuma getirmeye yarayan braketler zamanla dişleri çeneye göre doğru bir biçimde hizalayarak diş ve çenedeki yapı bozukluklarını giderirler.
Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş teli tedavisi ne kadar sürer sorusunun kesin bir cevabı yoktur ancak tedavinin 8 ile 30 ay sürebilmesi mümkündür. Ortodonti tedavilerinin uzunluğu kişinin;
1- Yaşına
2-Büyüme ve Gelişimine
3-Çenede yer alan yapı bozukluklarının derecesine
4-Ağız bakımına
5-Uygulanan tedavi yöntemlerine
bağlı olarak değişebilir.
Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
Ortodonti tedavisine 10-12 yaşından önce başlanılması önerilmez. Ancak tedavinin erken uygulanmaya başlaması tedavi süresini kısaltıp kolaylaştırabilir. Çocukluk döneminde gelişmekte olan ağız ve çene yapısı büyüme ile birlikte tedavi edilirse, tedavinin başarı şansı artar.
Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi
Diş teli yani ortodonti tedavisi her yaşta yapılabilir. Diş ve çene estetiğinin düzeltilmesi erken yaşta çok daha kolay olsa da yetişkinlik döneminde de bu tedavi yöntemi kullanılabilir. Dişlerin ve diş etlerinin durumuna göre ayarlanan diş telleri ve lastikleri tedavi boyunca kullanılmalıdır. Braketler ve lastikler ile yapılan diş teli tedavileri çok daha hızlı bir biçimde sonuç verir.
Diş Teli Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ortodonti tedavilerinde uygulanan diş telleri kişinin yaşamında bazı değişikler yaratacaktır. Diş telleri kullanan bir bireyin dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Örneğin diş telleri ile yenmesi sakıncalı olan bazı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Jelibon, sakız, karamel gibi yapışkan yiyecekler, elma, armut, cips, kuruyemiş gibi sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş tellerinin zarar görmesinden sakınılmalıdır. Ağız ve çene kısmına gelecek darbelere karşı çok dikkatli olunmalıdır bu yüzden basketbol, futbol gibi spor dalları ile uğraşan kişilerin çok dikkatli olmaları ve tedavi süresince spora ara vermeleri önerilir.