Lazer Dolgu Nedir Lazer Dolgu Nasıl Yapılır?
Kompozit dolgu olarak da bilinen lazer dolgu, dişin temizlenmesi ardından hazırlanan dolgu malzemesinin lazer ile sabitlenmesi işlemine verilen isimdir. Tedavi işleminin çok kısa sürmesi ve çok güçlü bir yöntem olması sebebiyle lazer dolgu hemen hemen her diş kliniğinde uygulanan ve tavsiye edilen bir yöntemdir.
Lazer Dolgu Nasıl Yapılır?
Işınlı dolgu olarak da bilinen lazerli dolgu işlemine dişin asıl rengi belirlenerek başlanır. Daha sonra diş üzerinde yer alan çürük ve zarar görmüş kısımlar diş hekimi tarafından temizlenir. Lazer dolgu ışın cihazı ile diş içerisine sabitlenir. Bir dişin dolgusu için yaklaşık 30 dakika harcanır. Lazer dolgu yapılacak birden fazla diş varsa bu süre artabilir. Işınlı dolgu işleminin ardından ağrı, morarma, şişkinlik oluşmaz dolayısıyla kişi günlük hayatına rahatlıkla devam edebilir.
Lazer Dolgu İşleminin Avantajları Nelerdir?
Bu dolgu tekniğinin çok kısa sürede uygulanması, kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerin ve hamile kadınların da faydalanabildiği bir yöntem olması lazer dolgu işlemini çekici kılan etkenlerden birkaçıdır.
Kompozit dolgu yönteminde diğer dolgu yöntemlerine kıyasla çok daha az kanama yaşanması ve tekniğin çok daha az ekipmanla yapılması da avantajları arasında sıralanabilir.
Diş hekiminin diğer işlemlerde kullandığı yüksek ses çıkaran ve titreşim yayan cihazların kullanılmaması bu dolgunun en büyük avantajlarındandır. Böylelikle kompozit dolgu, diş hekimi korkusu olan bireyler için tedavi sürecini kolaylaştıran bir yöntemdir.
Lazer dolgu amalgam dolguya göre çok daha estetiktir. Dişin kendi rengine oldukça yakın olan bu dolgu çeşidi ön dişlerde de estetik kaygısı güdülmeden rahatlıkla kullanılabilir.
Lazer Dolgudan Sonra Acı Hissedilir mi?
Lazer dolgu işlemlerinin pratikliği sayesinde sıradan dolgu yöntemlerinden sonra oluşan ağrı, morarma, şişlik gibi şikayetler meydana gelmez. Bu sebepten dolayı hamilelerin ve emziren annelerin tercih edebileceği bir yöntemdir. Işınlı dolguda anestezi ya hiç kullanılmaz ya da çok az miktarda kullanılır bu sayede kişi uygulamadan sonra günlük hayatına rahatlıkla devam edebilir.
Lazer Dolgunun Dezavantajları Var mı?
Işınlı dolgu dişlerde geçici bir hassasiyet oluşturabilir ve standart amalgam dolguya göre daha pahalıdır. Aşındırıcı ve renklendirici yiyecek ve içecekleri fazla tüketmek (kola, kahve, çay) zamanla lazer dolgunun renginde değişimlere sebep olabilir.